lauantai 6. joulukuuta 2014

Itsenäisyys ja yrittäjyys


Itsenäisyys tarkoittaa minulle vapautta elää ja edetä kohti omia päämääriä. Itsenäisyys sisältääkin vision, jota pitää unelmoida ja siihen tulee myös pyrkiä.

Tämä sama itsenäisyys tulee esille myös yrittäjän elämässä. Yrittäjällä on tavoite johon hän pyrkii, siis selvä visio. Jos yrittäjä ei tiedä minne hän pyrkii, hän on eksyksissä. Se mikä on tulevaisuuden päämäärä, määrittää yrityksen toimintatavat, tahdin ja arvot. Sama koskee yhden hengen ja useamman työntekijän yrityksiä, joissa tehdään tiimityötä usean henkilön kanssa.

Sen olen huomannut kouluni aikana opiskellessa ja toteutettaessa yrittäjyyttä, kuinka merkittävä rooli on yrityksen yhteisellä tavoitteella. Yhteinen tavoite on juuri se, mikä vie toimintaa eteenpäin, ja valitsemalla yrityksen yhteiset arvot, määritetään millä keinoin sinne tavoitteeseen päästään. Tiimityössä on voimaa, jos voimavarat kyetään kohdentamaan yhteiseen visioon.

Tämänlainen visio oli jo nuorella Suomella jo kauan ennen itsenäisyyttä. Tavoite oli irtaantua vieraan vallan hallinnosta ja perustaa vapaa itsenäinen Suomi. Tässä onnistuttiin ja vaikka itsenäisyytemme on ollutkin vaarassa jo useaan otteeseen, on meillä kuitenkin ollut selvä visio pitää Suomi itsenäisenä. Olemme tehneet yhteistyötä koko kansana säilyttäen niitä arvoja, jotka meille ovat tärkeimpiä.

Vapaus on ehkä maamme arvoista suurin. Täällä jokaiselle annetaan mahdollisuus kouluttaa ja kehittää itseään juuri sitä tavoitetta kohti, jota yksilö haluaa. Ketään ei riistetä tai sorreta vaan jokaisella on vapaus valita omasta elämästään. Alkamalla yrittäjäksi, vapaus tehdä sitä mitä juuri itse haluaa, korostuu entisestään.

Yhteisiä pelisääntöjä toteuttaen olemme luoneet vapaan valtion, jossa jokaisella henkilöllä ja yrityksellä on samanlaiset edellytykset toimia kohti päämääriään. Jokaiselle kansalaiselle on annettu mahdollisuus antaa oma äänensä siihen, mihin tätä maata tulisi viedä. Me yhdessä luomme Suomen vision ja kehitämme kotimaatamme juuri sellaiseksi kuin itse haluamme.

Olkaamme kiitollisia itsenäisyydestä ja vapaudesta!

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

tiistai 18. marraskuuta 2014

Makuja Mustialasta kasvaa ja kehittyy

Hyviä ideoita on vaikea vastustaa..

Syksy on ollut jälleen kiireistä aikaa, joulu on tuloillaan ja se tarkoittaa Makuja projektissa valmistamista, markkinointia ja myyntiä. Tahto kehittää ja kehittyä on kova, joten tänä vuonna kiitos Mustialan mehiläispesien saimme idean uuteen tuotteeseen. Tänä jouluna meillä on tuotevalikoimissamme mukana myös hunajavahasta valmistetut kynttilät. Agropit on opinnoissaan jo selkeästi valmistumisen puolella, joten vaikka jokaisella Makuja-tiiminjäsenellä onkin palava halu kokeilla vielä jotain uutta  olemme ottaneet hyvin varovaisen kannan uusiin tuoteideoihin. Varovaisuudesta huolimatta emme voineet vastustaa mahdollisuutta omista kynttilöistä.
 Mehiläisvaha on luonnollinen ja ekologinen vaihtoehto steariini ja parafiini-kynttilöille. Paloaika on suht pitkä (meidän malleilla, jopa 10 tuntia), tuoksu on mieto ja pehmeä. Mehiläisvaha itsessään on monipuolinen raaka-aine, joka soveltuu paitsi kynttilöiden valmistukseen myös kosketiikkaan ja erilaiseen askarteluun.


Tulevaisuuden turva: omat raaka-aineet

Uudet tuotteet houkuttelevat testaamaan ja kokeilemaan, mutta nyt koemme yhdeksi tärkeimmistä asioista myös jatkuvuuden ja tulevaisuuden. Me haluamme mahdollistaa tuotteiden valmistamisen ja kehittämisen myös tulevaisuudessa. Mustialassa uuden navetan rakennustyöt ovat ajoittain aiheuttaneet huolta marja- ja raparperitarhan puolesta. Entä jos jokin aamu tarhan tilalla onkin parkkipaikka? Ei kovin kaukaa haettua, mutta onneksi maatilalla työskentelee reilua ja tulevaan katsovaa porukkaa. Ensi keväänä raparperitarha tullaan siirtämään parempaaan paikkaan, mikä tuskin häiritsee tulevaa satoa. Marjapensaat jäänevät samalle paikalle, mutta pensaiden määrää tullaan hieman karsimaan. Makuja on tähän saakka käyttänyt omiin tarpeisiinsa alle 10% tarhan kapasiteetistä, joten karsinnasta ei ole kuin hyötyä,  pienempi tarha saadaan helpommin pidettyä kunnossa ja satotaso saadaan yksittäisten pensaiden kohdalla kasvamaan.

Joulusesonki ja siihen valmistautuminen

Makuja tuotteita voi hyvällä omallatunnolla kutsua luksustuotteiksi, raaka-aineiden laatu on taatusti korkea, kotimaisuusaste erittäin korkea ja tuotteiden ulkonäkö vastaa korkeimpiakin vaatimuksia. Myyntiä tehdään ympäri vuoden pienessä mittakaavassa, mutta kenties tästä johtuen olemme panostaneet joulumyyntiin astetta enemmän. Suurin osa raaka-aineista saadaan kerättyä talteen ja hyödynnettyä loppusyksystä ja näin ollen joulun alle  jää valmistettavaksi lähinnä sinapit ja kakkuainekset.


Mitä Makuja- tuotteiden saaminen joulukoreihin vaatii?

Tässä vaiheessa toimintaamme tuotteet ja niihin liittyvät reseptit ovat jo vakiintuneet, joten suurempia testejä ei ennen valmistusta vaadita, sen sijaan keskitymme arvioimaan realistiset myyntimäärät. Koskaan ei voi varmuudella tietää mikä menekki tällä kertaa on, mutta vertailemme edellisiä myyntejä ja teemme päätökset niiden mukaan. Jos jokin tuote jäi hyllyyn mietimme mistä se johtui. Oliko vika tuotteessa, hinnassa vai kenties markkinoinnissa? Joulumyynnissä vertaamme edellistä vuotta, pohdimme asiakkaiden ostovoimaa ja tuotteen sopivuutta lahjakoreihin. Yrityksemme on pieni ja toiminta kaikesta huolimattta vasta aluillaan, joten suuria eriä ei ole järkeä valmistaa ilman varmuutta menekistä.
Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa tuotteet, hinnat ja eräkoot on päätetty, suurin osa joulun tuotteista on myös jo valmistettu. Vuoden viimeinen keittiöpäivä on takana, kun viime viikonloppuna valmistimme joulua varten hunaja-ja konjakkisinapit. Valmistusta edeltää aina keittiön varaaminen, purkkien tilaaminen ja  omavalvontasuunnitelman päivitystä. Valmistaminen onkin prosessissa kenties se paras hetki. Suunnitteluun ja esivalmisteluihin on käytetty rutkasti aikaa, mutta itse valmistus on vain pieni ja kenties se hauskin osuus koko touhusta.  

Vuosi täynnä kohokohtia..

Vuosi on kaikenkaikkiaan ollut täynnä uusia kokemuksia ja uuden oppimista. Syksyn kohokohdiksi voisi tälläerää nostaa omien tuotteiden saamisen kauppojen lähiruokahyllyihin ja yhteistyö Jokioisten leivän kanssa. Helpoksi ei voi tätäkään prosessia väittää, ilman viivakoodeja ja toimivaa logistiikka eivät pullot hyllyihin päädy. Kiitos yhteistyön huolemme varastosta ja logistiikasta osoittautui turhiksi.Omat viivakoodit mahdollistavat tuotteiden myymisen myös tulevaisuudessa valitsemissamme puodeissa ja liikkeissä. 

Joulua kohti mennään hyvällä fiiliksellä ja toiveikkaasti katsomme myös tulevaisuuden Makuja Mustialasta-tuoteperhettä.

torstai 6. marraskuuta 2014

Mikä ihmeen 24h kiihdytys?

Jo perinteeksi muodostunut AgriTeamsin 24h kiihdytys on parhaillaan käynnissä Honkapirtillä Liesjärvellä. Mustialan osuuskuntayrittäjät ovat kokoontuneet yhteen työstämään toimeksiantajan antamaa tehtävää 24 tunnin ajaksi.

Tällä kertaa toimeksiantajanamme on K-maatalous ja tehtävänanto liittyy uusiin kauralajikkeisiin; avanti ja avetron. Tehtävä on ideoida markkinointikeinoja ja -toimenpiteitä, joilla uudet lajikkeet saadaan mahdollisimman laajasti viljelijöiden tietoisuuteen.

Saavuimme Honkapirtille puolen päivän aikaan ja ensimmäiseksi tapasimme toimeksiantajamme, K-maatalouden edustajan Heikki Permin. Hän esitteli toimeksiannon sekä vastaili kysymyksiimme. Muutaman tunnin tiiviin ryhmätyöskentelyn jälkeen kävimme Inkerin kanssa läpi AgriTeams-tiimiosaamistavoitteet. Tiimin ja jokaisen tiimiläisen omakohtaiset osaamistavoitteet käydään läpi kaksi kertaa vuodessa.

Iltapäivän ollessa jo pitkällä osa porukasta lähti valmistamaan illallista ja toiset jatkoivat toimeksiannon kimpussa. Onneksi kuvioissa on aina mukana myös kahvia ja pikku herkkuja.

Illalliseksi saimme kukkoa viinissä, uunissa haudutettua ankkaa sekä routapaistia hirvenlihasta. Lisäksi nizzansalaattia sekä porkkanasämpylöitä. Ei ollenkaan huonot eväät meillä.

 

Illallisen jälkeen toimeksiannon työstäminen jatkui. Sauna lämpeni ja hyvät oli löylyt. Vielä olisi edessä toimeksiannon yhteenvetoa. Huomenna aamulla esittelemme tuotoksemme toimeksiantajalle ja palaamme Mustialaan puolen päivän aikaan. 

Josko nyt olisi iltapalan aika? Patongit uuniin ja illlanvietto taitaa vielä jatkua.


torstai 30. lokakuuta 2014

Ei niin paljoa, mutta ei myöskään vähääkään...


Sitä aina tulee mietityksi, että miten voisi suoriutua paremmin tai tehokkaammin, jostain tehtävästä. Aivan niin kuin jo seuraavan päivän tai viikon olisi suunnitellut mahdollisimman tehokkaaksi. Itse lähdin hakemaan kirjastosta apua siihen, miten voisin käyttää aikaani vielä tehokkaammin hyväksi. Aikahan on rajallista.
Löysin aikaa käsittelevän kirjan, mutta siinä samalla silmiini pisti pieni kirja Alisuorittajan manifesti. Kotio lähdin siis tämän ajankäyttöä käsittelevän ja myös tämän viime hetkellä mukaan tarttuneen kirjan kanssa.
Tavoitteeni oli oppia ajankäyttöä paremmin, mutta luettani tätä ajankäytöstä kertovaa kirjaa, en innostunut yhtään ja lukeminen oli vaikeaa. Pienen lukutauon jälkeen päätin kuitenkin tarttua tähän Alisuorittajan manifestiin.
Lukiessani tätä pientä, hyvin yksinkertaista kirjaa, innostuin yhä enemmän. Tämä teos ei kerro siitä miten epäonnistua, saavuttaa suuria voittoja tai hyödyntää aika tehokkaasti, vaan siitä, miten voi onnistua tekemään asioita keskinkertaisesti ja onnellisesti.
Agropit Osk:ssa on tullut mietittyä sitä, miten kaikki voisivat olla iloisia ja suoriutua tehtävistään. Tuoko suuri rahan määrä ja isot vaativat toimeksiannot onnellisuutta ja hyviä suorituksia? Vastaus on yksinkertainen: EIVÄT! Olemme oppineet haalimaan välillä niin vaikeita asioita, joista emme välttämättä selviydy ja tämänkin teemme siksi, että saisimme kunnioitusta muilta ja mahdollisimman paljon rahallista pääomaa.

Kumman kirjan sinä lukisit?

Suuret tavoitteet ja tehokkuus tuovat vain ongelmia ja suuria pettymyksiä. Asioita tulisi osata käsitellä mahdollisimman reaalisesti ja hyväksyä kaikki ongelmat niin itsessä kuin ympäristössä. Ja ympäristön tuomiin ongelmiin me emme käytännössä voi puuttua. Itseämme pystymme muuttamaan, mutta jos muutos on liian suuri kerralla ja sivuvaikutuksena murhe, stressi tai viha, jättäisin tämän lääkkeen käyttämättä. Hiljaa hyvä tulee myös muutoksissakin.

Jatkuva ylisuorittaminen tiimin sisällä luo myös kateutta, kilpailua ja kiristynyttä tunnelmaa, mikä ei johda hyviin tuloksiin tiimin ulkopuolella. Se, että sinulla on esimerkiksi eniten opintopisteitä, ei periaatteessa kiinnosta tiimissäsi ketään muuta kuin itseäsi. Alisuorittajan manifesti neuvoo, että jos jossain asiassa pärjäät erinomaisesti, älä pyri tuomaan sitä muille julki. Kilpailun luominen tiimin sisällä on myrkkyä. Yhdessähän sitä työtä tehdään.
Asia, jota koitan tämän kirjan avulla kertoa on se, että on turha haalia liikää töitä, asettaa suuria tavoitteita tai hyödyntää aikaa mahdollisimman tehokkaasti. Jos pärjäät nytkin mikset pärjäisi myös jatkossa? Älä alista itseäsi ikuiseen kilpailuun. Sama pätee yritykseen: suuren hetkellisen talouskasvun sijaan voisi kasvaa vähemmän, mutta rauhallisemmin. Miksi tehdä asioita kaksinverroin enemmän, jos palaa loppuun kaksi kertaa nopeammin?
Tämän kirjan luettuani en enää lukenut sitä kirjaa, mikä olisi neuvonut käyttämään aikaani tehokkaammin. Näin on jo ihan hyvä. Ja vaikka tällaisen agriteams –kirjaesseen maksimi pituudeksi riittääkin vain yhden A4 sivun pituinen teksti, en halua keulia olevani intohimoinen tai parempi kirjoittaja kuin muut. Vaan miettikääpä esimerkiksi sitä, jos olisin asettanut tavoitteeksi tasan yhden sivun pituisen tekstin, kuinka paljon se olisi tuonut minulle huolia ja murheita tiivistää tämä sama teksti lyhyempään muotoon. Itse ainakin voin vastata tähän että paljon. (Kopioitu Word -pohjalta)

Näin se kirjaessee ilmestyi stressittömästi. Loppuun vielä pieni poimittu viisaus kirjasta:
 

Sinun ei tule työskennellä kykyjesi sallimissa rajoissa,

vaan niiden asettaman riman alla.

Jos pystyt käsittelemään samanaikaisesti kolmea asiaa, käsittele vain kahta.

Jos kymmentä, käsittele vain viittä. Näin pystyt selvittämään asioita

taidokkaammin, ja tunnet samalla, että sinulla on voimia varastosssa.
                                                                - Pablo Picasso

maanantai 13. lokakuuta 2014

Syysterveiset, syysterveiset





Kaikki AgriTeams-opiskelijat ovat pikkuhiljaa palanneet kesälaitumilta osuuskunta-arkeen. Lämpimän kesän jälkeen saamme vielä nauttia aurinkoisesta ja kirpsakasta syyssäästä. Mustialan kampus alkaa pikkuhiljaa täyttyä opiskelijoista ja kohta on täysi opiskeluhulina päällä.

Agropit Osk puuhasteli kesälläkin ahkerasti. Koko kesän ajan Mustialan alueella toimi kotieläinpiha Farmi, jossa oli monenlaista eläintä pupuista lampaisiin. Klapikauppa kävi kiivaana eikä klapikone jäänyt pölyttymään varastoon. Kesän aikana järjestettiin myös kolmet Runkomäen iltamat, joissa kävi lähes 300 kävijää katsomassa esityksiä ja tanssahtelemassa eri bändien musiikin tahtiin.

Kuva: Mustialan omenamehu löytyy nyt Forssan Prismasta, S-marketista ja Salesta sekä Jokioisten S-marketista!Makuja Mustialasta teettää varsinkin syksyisin paljon puuhaa sadonkorjuun merkeissä. Mustialan omenapuut ovat päässeet hyötykäyttöön, sillä lähes koko omenasato on tällä hetkellä puristettuna mehuksi pulloihin. Tuoreita mehuja on myynnissä Tiimitoimistolla. Mehuja voi käydä ostamassa nyt myös esim. Forssan Prismasta ja S-Marketista!






Mustialan klapilla on iso kasa polttopuita myytäväksi talven varalle. Komea klapikasamme hupenee kuitenkin päivä päivältä.




Agropitin jäsenten mielessä siintää jo ”matka maailmalle” -reissu, jonka lähtöpäivä on alle puolen vuoden päästä. Matkasuunnitelmat tarkentuvat ja matkakuume nousee. Lievää jännitystä on ilmassa, sillä osalle on edessään ensimmäinen matka ulkomaille. Matkasta tulee kuitenkin eittämättä ikimuistoinen.

Näillä tunnelmilla Agropit Osk valmistautuu tulevaan syksyyn

Agropit Osk:n uusi markkinointipäällikkö

Heidi Punna

maanantai 8. syyskuuta 2014

Vielä on kesää jäljellä..



Kesä alkaa pikku hiljaa taipua syksyyn. Pitkät helteet lämmittävät mieltä ja kehoa. Sen avulla jaksaa taas pitkälle talveen. Coetus osk on elänyt ulkopuolisen silmin ehkä hieman hiljaiseloa, mutta todellisuudessa osuuskunnassa ollaan tehty paljon työtä. Pohjatyö tulevaa syksyä ja tulevaisuutta varten on ollut pääasiallinen tarkoituksemme tämän kesän aikana.

Projekteistamme videotuotanto on ollut kesän aikana aktiivinen ja käynyt kuvaamassa useampia seminaareja. Myös sopimuksia ensimmäisistä mainosvideokuvauksista ja isommista videointipalvelu kokonaisuuksista on tehty. Niistä kerromme lisää myöhemmin syksyllä. Tuntuu siltä että tämä projekti on se, joka saattaa lähteä lentoon ja kysyntä ylittää tarjonnan. Sitähän me toki toivomme. Se näkyy myös investoinneissa, sillä päätimme hankkia yritykselle oman tietokoneen editointiin, sekä paljon muuta tarvittavaa kuvauskalustoa.

Ehkä kuuluisin projektimme saunapalju on tällä hetkellä valitettavasti samassa pisteessä kuin keväällä. Ongelmat rakentajan löytämisessä ja rahoituspuolella ovat nakertaneet uskoamme tähän projektiin sen kuuluisan rotan lailla. Suunnitelmat, laskelmat ja tahto ovat kuitenkin vielä tallella, joten varmasti näemme saunapaljun tulevaisuudessa palveluidemme listalla. Sen aika koittaa vielä.


Osuuskuntamme neljä jäsentä on kukin viettänyt kesää omalla tavallaan töissä, lomaillen, nauttien ja lepäillen. Osuuskuntaa koskevat asiat ja työt ovat olleet läsnä, mutta jääneet vähemmälle. Se kasvattaa varmasti työmotivaatiota syksyä kohden. Pääsee taas oppimaan uutta sekä kehittämään itseään ja yritystä. Syksyllä alkaa työnteko täydellä kaasulla. Jokainen on valmis antamaan 110 prosenttia yritykselle ja keskittymään toiminnan kehittämiseen.
Pohjatyöt on tehty – nyt aletaan hommiin!

Coetus osk ja Agriteams palaavat Mustialaan syyskuussa. Nähdään silloin! 

Kesäterveisin,
Oskari Virtanen
Team Leader / Coetus Osk



lauantai 30. elokuuta 2014

Unelma kotieläinpihasta

Farmi sai alkunsa kun me kaksi hullua Agropittiläistä kehitimme idean omasta kotieläinpihasta. Rakkaus eläimiin haluttiin tuoda esiin ja näyttää myös muulle maailmalle millaisia eläimiä maaseudun rauhassa elää ja asustaa. Tavoitteenamme oli lisätä ymmärrystä ja tietoutta eläinten käyttömahdollisuuksista ja myös niiden tarpeista. Osaaminen karttuu tekemällä ja se kantavana ajatuksena lähdimme luomaan uudenlaista tapaa oppia ja opettaa.


Yksin ei kukaan onnistu, joten opettajat ja opiskelijat tarvittiin ja myös saatiin mukaan rakennustöihin. Aitaa ja karsinoita alkoi nousta ennätysvauhdilla. Organisointi ja koordinointitaidot joutuivat koetukselle, samoin työnjohtaminen, kun alaisina luokallinen perustutkintolaisia. Kirjoista oli luettu johtamista, ajanhallintaa ja markkinointia, jokunen eläinaiheinenkin opus löytyi repunpohjalta. Teoriat joutuivat käytännön testiin ja loppujen lopuksi farmi nousi kuin nousikin vanhan strutsitallin varjosta uudeksi hienoksi kotieläinpihaksi.



Toukokuu ja samalla koko toiminta polkaistiin käyntiin järjestämällä Farmirieha- nimellä kulkenut tapahtuma. Tapahtuman järjestämisessä hyödynnettiin oppeja, joita saatiin ensimmäisen vuoden tapahtumista, joissa Agropit oli mukana avustajien roolissa. Tapahtumalla haettiin ja saatiinkin yhteistyötä erilaisten toimijoiden kesken. Hyvä me, onnistunut tapahtuma sai runsaasti kannustavaa palautetta, ehkäpä tämänkin joku vielä tahtoo uusia, jää nähtäväksi.
Markkinointi kuvaukset
Kesän aikana kehittelimme erilaisia tapoja tuoda Farmi ihmisten tietoisuuteen, nyt on kokeiltu facebookkia, mainosposteja, esitteitä ja julisteita. Tuote voi olla hyvä, mutta eihän se myy jos ei siitä saa ihmisille kerrottua.

Talvea kohti 
Nyt alkaa viimein kesä olla paketissa, viimeiset ryhmät vierailevat ja viikonloppuna ovat myös viimeiset aukiolot. Viimeistä viikkoa siis viedään ja ensi viikolla hyvästellään eläimet. Oma osaaminen ja myös jaksaminen on useasti joutunut koetukselle, mutta niin monesta on tänä kesänä selvitty, että jos tästä niin sitten mistä vaan..
Jahka Farmi on syyskuun aikana saateltu loppuun, me projektiryhmässä siirrymme Makuja Mustialasta- tuoteperheen kehittämistyöhön. Syksyn aikana luodaan uusia tuulia tuotteillemme ja aletaan viimein työstämään myös itse opinnäytetyötä.

Suurin toiveemme onkin nyt, että kiinnostuneita kotieläinpihan toiminnan jatkajaksi löytyisi ja toimintaa voitaisiin kehittää myös tulevaisuudessa.