tiistai 18. marraskuuta 2014

Makuja Mustialasta kasvaa ja kehittyy

Hyviä ideoita on vaikea vastustaa..

Syksy on ollut jälleen kiireistä aikaa, joulu on tuloillaan ja se tarkoittaa Makuja projektissa valmistamista, markkinointia ja myyntiä. Tahto kehittää ja kehittyä on kova, joten tänä vuonna kiitos Mustialan mehiläispesien saimme idean uuteen tuotteeseen. Tänä jouluna meillä on tuotevalikoimissamme mukana myös hunajavahasta valmistetut kynttilät. Agropit on opinnoissaan jo selkeästi valmistumisen puolella, joten vaikka jokaisella Makuja-tiiminjäsenellä onkin palava halu kokeilla vielä jotain uutta  olemme ottaneet hyvin varovaisen kannan uusiin tuoteideoihin. Varovaisuudesta huolimatta emme voineet vastustaa mahdollisuutta omista kynttilöistä.
 Mehiläisvaha on luonnollinen ja ekologinen vaihtoehto steariini ja parafiini-kynttilöille. Paloaika on suht pitkä (meidän malleilla, jopa 10 tuntia), tuoksu on mieto ja pehmeä. Mehiläisvaha itsessään on monipuolinen raaka-aine, joka soveltuu paitsi kynttilöiden valmistukseen myös kosketiikkaan ja erilaiseen askarteluun.


Tulevaisuuden turva: omat raaka-aineet

Uudet tuotteet houkuttelevat testaamaan ja kokeilemaan, mutta nyt koemme yhdeksi tärkeimmistä asioista myös jatkuvuuden ja tulevaisuuden. Me haluamme mahdollistaa tuotteiden valmistamisen ja kehittämisen myös tulevaisuudessa. Mustialassa uuden navetan rakennustyöt ovat ajoittain aiheuttaneet huolta marja- ja raparperitarhan puolesta. Entä jos jokin aamu tarhan tilalla onkin parkkipaikka? Ei kovin kaukaa haettua, mutta onneksi maatilalla työskentelee reilua ja tulevaan katsovaa porukkaa. Ensi keväänä raparperitarha tullaan siirtämään parempaaan paikkaan, mikä tuskin häiritsee tulevaa satoa. Marjapensaat jäänevät samalle paikalle, mutta pensaiden määrää tullaan hieman karsimaan. Makuja on tähän saakka käyttänyt omiin tarpeisiinsa alle 10% tarhan kapasiteetistä, joten karsinnasta ei ole kuin hyötyä,  pienempi tarha saadaan helpommin pidettyä kunnossa ja satotaso saadaan yksittäisten pensaiden kohdalla kasvamaan.

Joulusesonki ja siihen valmistautuminen

Makuja tuotteita voi hyvällä omallatunnolla kutsua luksustuotteiksi, raaka-aineiden laatu on taatusti korkea, kotimaisuusaste erittäin korkea ja tuotteiden ulkonäkö vastaa korkeimpiakin vaatimuksia. Myyntiä tehdään ympäri vuoden pienessä mittakaavassa, mutta kenties tästä johtuen olemme panostaneet joulumyyntiin astetta enemmän. Suurin osa raaka-aineista saadaan kerättyä talteen ja hyödynnettyä loppusyksystä ja näin ollen joulun alle  jää valmistettavaksi lähinnä sinapit ja kakkuainekset.


Mitä Makuja- tuotteiden saaminen joulukoreihin vaatii?

Tässä vaiheessa toimintaamme tuotteet ja niihin liittyvät reseptit ovat jo vakiintuneet, joten suurempia testejä ei ennen valmistusta vaadita, sen sijaan keskitymme arvioimaan realistiset myyntimäärät. Koskaan ei voi varmuudella tietää mikä menekki tällä kertaa on, mutta vertailemme edellisiä myyntejä ja teemme päätökset niiden mukaan. Jos jokin tuote jäi hyllyyn mietimme mistä se johtui. Oliko vika tuotteessa, hinnassa vai kenties markkinoinnissa? Joulumyynnissä vertaamme edellistä vuotta, pohdimme asiakkaiden ostovoimaa ja tuotteen sopivuutta lahjakoreihin. Yrityksemme on pieni ja toiminta kaikesta huolimattta vasta aluillaan, joten suuria eriä ei ole järkeä valmistaa ilman varmuutta menekistä.
Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa tuotteet, hinnat ja eräkoot on päätetty, suurin osa joulun tuotteista on myös jo valmistettu. Vuoden viimeinen keittiöpäivä on takana, kun viime viikonloppuna valmistimme joulua varten hunaja-ja konjakkisinapit. Valmistusta edeltää aina keittiön varaaminen, purkkien tilaaminen ja  omavalvontasuunnitelman päivitystä. Valmistaminen onkin prosessissa kenties se paras hetki. Suunnitteluun ja esivalmisteluihin on käytetty rutkasti aikaa, mutta itse valmistus on vain pieni ja kenties se hauskin osuus koko touhusta.  

Vuosi täynnä kohokohtia..

Vuosi on kaikenkaikkiaan ollut täynnä uusia kokemuksia ja uuden oppimista. Syksyn kohokohdiksi voisi tälläerää nostaa omien tuotteiden saamisen kauppojen lähiruokahyllyihin ja yhteistyö Jokioisten leivän kanssa. Helpoksi ei voi tätäkään prosessia väittää, ilman viivakoodeja ja toimivaa logistiikka eivät pullot hyllyihin päädy. Kiitos yhteistyön huolemme varastosta ja logistiikasta osoittautui turhiksi.Omat viivakoodit mahdollistavat tuotteiden myymisen myös tulevaisuudessa valitsemissamme puodeissa ja liikkeissä. 

Joulua kohti mennään hyvällä fiiliksellä ja toiveikkaasti katsomme myös tulevaisuuden Makuja Mustialasta-tuoteperhettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti