tiistai 31. maaliskuuta 2015

Agropitin reissun Grande Finale: Orlando

CostaRican lämmöstä siirryttiin hieman viileämpään, mutta silti pääosin aurinkoiseen Orlandoon. Täällä saimme koke monenlaista, pääsimme tutustumaan erilaisiin viljelymentelmiin ja viljely-ympäristöihin. Sekä tietenkin tutustumaan itse Mikki Hiireen ja kumppaneihin Disney Worldissä.

Saavuimme Orlandoon tiistaina paikallista aikaa klo.15. Lentokentän tarkastelujen ja laukkujen noudon jälkeen lähdimme taksilla kohti majapaikkaamme joka sijaitsi Kissimmeessä ja oli nimeltään Seralago Hotel and Suites. Odotukset oli korkealla, olihan meillä varattuna kahden huoneen sviitti. Perillä kuitenkin huomasimme sviittimme olevan melko pieni. Mahduimme kuitenkin kaikki juuri ja juuri nukkumaan, osa sohvalla ja osa sängyllä. Ensimmäinen päivä kuluikin hotelliin tutustuen ja lepäillen.

Ensimmäiselle tilavierailulle pääsimme torstai aamulla. Tila sijaitsi Orlandon pohjoispuolella ja tuotti vihanneksia kuten kurkkua, kaalia, tomaattia ja sesonkina erittäin makeaa maissia, joka on muodostunut tilan vetovoimaisemmaksi tuotteeksi. Tilalla oli oma myymälä, josta sai paikallisia tuotteita sekä kahvila jossa myytiin tilan tuotteista valmistettuja ruokia ja juomia. Nyt tilalla valmisteltiin leikkikentää ja lampea, jotta maissinkorjuu aikana se olisi perheille kunnossa. Tilan päävetonaula olikin maissilabyrintti, jossa asiakkaat pääsivät seikkailemaan. Tilalla oli myös pensaista tehty labyrintti, jota he käyttivät myös samaan tarkoitukseen. Maissisesongin aikana perheet viihtyvät tilalla koko päivän josta tila tietenkin veloittaa hieman ja kerää voittoa tällä keinolla.

Toinen tilavierailu oli seuraavana päivänä. Parin tunnin ajomatkan jälkeen saavuimme paikalle ja ensisilmäys aiheutti pientä ihmetystä. Tilalla piti olla n. 800 eekkeriä eli reilu 320 hehtaaria maata, mutta kävikin ilmi, että suurin osa siitä pinta-alasta on suota, joka ei ole viljelykäytössä. Tilalla viljeltiinkin erilaisia salaatteja, yrttejä ja kasviksia luomutuotantona, vaikka ei tila virallisesti luomussa olekaan. Kaikki työt ja lannoitukset tehdään luomunormeja noudattaen, mutta luomusertifikaatti maksaa 1200 dollaria/vuosi, jota tilanomistaja ei periaatteesta suostu maksamaan. Tilan tuotteet menevät pääasiassa lähialueen ravintoloihin sekä omaan käyttöön. Kaikkein hienoin toimintamalli oli kuitenkin avustuskori lähiyhteisön viljelijöille. Se sisälsi tilojen tuottamia tuotteita, useimmiten kasviksia ja leipää. Niitä annettiin avuntarpeen tullen apua tarvitseville. Esim. tällä tilalla oli myrsky nostattanut vettä kasvustoille tuhoten ne lähes kokonaan. Muut tilat siis toivat näitä koreja tänne, joissa oli pääasiassa ruokaa. Meistä hieno periaate, mitä voisi Suomessakin yrittää harjoittaa.

Lauantaina kävimme katsomassa Disney worldissä, tarkemmin Epcotissa. Hotellilta lähti bussi sinne, joten kulkeminen kävi mutkattomasti. DisneyWorld on valtava alue, jossa on erilaisia teemapuistoja Epcot oli yksi niistä, jota paikalliset suosittelivat. Seillä oli erilaisia laitteita joilla kaikilla pääsi tutustumaan tulevaisuuteen historiaan yms. Kohteina oli luonto, avaruus, matka maailman ympäri ja keksinnöt. Luontopuolella oli kasvintuotannon tutkimuskeskus ja he kasvattivat siellä laboratorio olosuhteissa erilaisia kasveja, kuten maissia, vesimeloneja, paprikaa yms. Huomasi hyvin, kuinka siellä panostettiin ilmaston- ja luonnonsuojeluun. Koko Amerikka tuntuu olevan nyt tulossa lujaa tällä saralla. Tässä olisiikin hyvä sauma esim. suomalaisille alan yrityksille lähtee Amerikan markkinoille viemään osaamistaan ja tuotteitaan. Kysyntää olisi varmasti. Samoin kasvituotantoa tutkitaan monessa eri paikassa. U.S.A.ssa ollaan myös jo huomattu ihmisen aiheuttamat teot ja seuraukset. Siellä on ruvettu valistamaan asukkaita päästöjen vähentämisellä ja kierrättämisellä. Tosin siellä ollaan paljon jäljessä, ainakin Suomea. Kuitenkin parempaan suuntaan ollaan menossa ja kokoajan kehitellään ja tutkitaan uusia keinoja. Epcotissa pääsimme koko porukalla jopa Mikin kanssa kuvaan ja saimme kierrettyä sen maailman. Alue tosin oli niin suuri ettei millän ehtinyt yhdessä päivässä kaikkea kiertää kunnolla.

Loppuaika menikin ostoksia ja tuliasia etsiessä ja maanantai-illalla paikallista aikaa klo. 23 lähdettiin takaisin Suomea kohti. Pikku pysähdys tehdään Kööpenhaminassa, jossa tätä tekstiä juuri kirjoittellaan.

Matka kokonaisuudessaa oli opettava ja hauska. Pääsimme tutustumaan erilaisiin tiloihin ja erilaisiin markkinointikeinoihin ja myyjiin. Opimme paljon uutta ja tästä onkin hyvä jatkaa elämässään eteenpäin kohti uusia haasteita ja oivalluksia. Nyt näyttävät Agropitin jäsenet olevan väsyneitä, mutta onnellisia. He ovat päässeet tavoitteeseensa ja onnistuneet matkassaan. Toivotamme muille AgriTeamsin osuuskunnille onnea ja menestystä projekteissaan. Pitäkää tavoite aina kirkkaana mielessänne, niin jaksatte tarpoa läpi haasteiden ja ongelmien. Matkanne on varmasti vaikea, mutta pääsette varmasti tavoitteeseenne. Niin mekin pääsimme.Terveiset Köpiksestä toivottaa Agropitin "Puuha-Petet"
Sami&SamiEi kommentteja:

Lähetä kommentti