sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Agropit Miamin auringon alla!

Neljä kokonaista päivää saimme viettää (hyvin) lämpimässä Floridassa. Saavuimme tänne maanantaina noin kello 23:00 tai 11 pm niin kuin täällä on tapana kello ilmoittaa. Aikaerosta johtuva rasitus ei meidän menoa haitannut tiistaina vaan aloitimme heti tutustumisen lähiympäristöön. Saimme nopeasti käsityksen siitä miten meideän täällä tulee toimia, jotta voisimme toteuttaa kaiken haluamamme. Etenkin liikenne ja ilmasto poikkesivat Suomen oloista.

Miamissa ensimmäinen haasteemme oli päästä yliopistoon, jossa meillä oli sovittu tapaaminen. Matka kävi näppärästi vuokra-autolla. Päästyämme Fort Lauderdalen Search and Education Center:iin, joka on osa Floridan yliopistoa, pääsimme tutustumaan Floridan kasveihin ja luontoon. Paljon saimme tietoa siitä, kuinka Floridan ainutlaatuista ympäristöä yritetään korjata ihmisen aiheuttaman muutoksen jälkeen. Mainittavia ongelmia ovat luonnonvaraisen kosteikkoalueen tuhoutuminen ja vierasperäisten lajien lisääntyminen. Luonnonsuojelu on kuitenkin lisääntynyt ja sitä parhaiten toteutetaan Evergladen kansallispuistossa, joka on kuin Torronsuo kertaa tuhat. Seuraava päivämme vei meidät sitten Evergladeen.


Torstaina ajoimme Evergladen kansallispuiston lävitse. Reissuun meni melkein koko päivä. Ajokilometrejä tuli autoon noin 122 km, kun ajoimme suon päästä päähän ja takaisin. Suolla näimme ensimmäistä kertaa alligaattoreita ja monia muita luonnon eläimiä ja kasveja. Illan kohokohta tämän suoreissun jälkeen oli kuitenkin NHL – ottelu Florida Panthers vastaan Winnipeg Jets. Ottelu päättyi onnistuneesti Floridan voittoon ja hienoon suomalaisratkaisuun.


Seuraavana päivänä tutustuimme Floridan maaseutuun ja yrityksiin Redlandin alueella. Alueella toimii paljon vihannesten, marjojen ja hedelmien viljelijöitä, jotka sitten jalostavat ja myyvät tuotteitaan. Etenkin marjatilojen erikoisuus olivat heidän omat marjapirtelöt, joita tietysti maistelimme. Päivän kohokohtiin kuului vierailu alligaattorifarmilla, jossa saimme pidellä alligaattoria kädessä. Pääsimme lisäksi suoajelulle ilmaveneen kyydissä. Reissun päätepiste oli paikallinen panimo, jossa saimme maistella viinejä ja oluita. Maut poikkesivat hyvin paljon kotimaisista tuotteista, mutta menivät ne silti kurkusta alas.


Ja tänään kärvensimme itsemme perusteellisesti Miamin auringossa. Joko rasvaa oli liian vähän tai sitten pitkä oleskelu tällaisille valkonaamoille ei ole ollenkaan suotavaa. Mutta olemmepahan viisaampia, kun tänään siirrymme vielä etelämpään, Costa Ricaan.
Polttavin terveisin,

Heidi Punna ja Veli-Antti Silpola täältä Fort Lauderdalen lentokentältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti