keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Alkutuotantoa parhaimmillaan

Kevät on jo hyvällä mallilla ja meno maaseudulla on sen mukaista. Pellot ovat pääosin kuivahtaneet niin paljon, että niitä kykenee muokkaamaan ja sen jälkeen voikin jo kylvää kasvit tuottamaan satoaan. Osuuskuntalaisetkin ovat vihdoin päässeet tekemään sitä mitä parhaiten osaavat.

Kaksi sokerikeisaria Nousiaisilta ja Kokemäeltä pääsivät toteuttamaan itseään Mustialan opetusmaatilalle sokerijuurikkaan kylvön merkeissä. Työt toteutettiin koulun omalla kalustolla. Koulutila toimitti lannoitesäkit pellon reunalle, mistä kylväjät nostivat ne koneen säiliöön. Lohkolle tarvittavat siemenet kulkivat mukavasti laatikoissa traktorin hytissä. Kylvettävä ala oli 14 hehtaaria, joka sijoittui kolmelle eri lohkolle. Lohkot olivat pääsääntöisesti selkeitä muodoltaan ja pisin sivu oli n. 700m, joten työt kävivät sangen mutkattomasti, kun ei päisteissä jatkuvasti käännellä. Kahdessa päivässä olivat työt hoidettuna kahden ihmisen voimin. Kelitkin suosivat työntekoa ja tilaaja oli tyytyväinen, kun urakka tuli valmiiksi ennen sateita. Pitkin kesää pääsemmekin seuraamaan työmme tuloksia koululla muissa merkeissä vieraillessamme.

Välillä on mahdottoman mukava päästä tekemään omaa alaa ja osaamista vastaavaa käytännön työtä. Pää lepää kun tietää hallitsevansa homman, etenkin kun tällä kertaa vältyttiin ikäviltä takaiskuilta, joista maaviljelijälle tutuimpia lienevät säänvaihteluiden lisäksi konerikot kesken kiireisimmän sesongin. Tällaisten onnistumisten voimalla jaksaa niitä takaiskujakin. 

Kylvöyhdistelmä: Valmet 705 + Maschio-tasojyrsin + Tume Combi 7 -kylvölannoitinEi kommentteja:

Lähetä kommentti